80-årsmarkering av hendelsen ved Vasshagan

Publisert av Arne Tungen den 24.03.25. Oppdatert 29.03.25.
2025.03.22 80-årsmarkering av hendelsen ved Vasshagan. Lydhøre fremmøtte. Foto Grunde/Christian.

Lydhøre fremmøtte fra Ski Historielag og familien.

Innledning

Den 22. mars 2025 arrangerte Ski Historielag en 80-årsmarkering for den dramatiske hendelsen ved avsnittshytta ved Vasshagan, hvor Jan Henrik Heiberg Magnus ble overrasket av (stats)politiet, kom i skuddveksling og ble såret, men klarte å komme seg unna. Dette arrangementet hedret en mann som viste stort mot under krigen og som også hadde en bemerkelsesverdig karriere som friidrettsutøver før krigen endret livet hans fundamentalt.

Lydhøre fremmøtte fra Ski Historielag og familien.

Hendelsen ved Vasshagan

Jan Henrik Heiberg Magnus ble overrasket av (stats)politiet ved avsnittshytta ved Vasshagan. Hendelsen førte til en intens skuddveksling hvor Magnus ble såret, men klarte likevel å unnslippe. Detaljene rundt denne hendelsen har blitt dokumentert i en rapport som Jan Heiberg Magnus selv skrev og sendte til avsnittssjefen. Denne rapporten gir oss innsikt i hans opplevelser og den farefulle situasjonen han befant seg i.

Dramaet i avsnittshytta

Den 21. mars 1945, midt i den mørke perioden av den andre verdenskrig, befant stabssjef Jan Heiberg Magnus seg alene i avsnittshytta et stykke nord for gården Vasshagan. Denne dagen skulle vise seg å bli skjebnesvanger for Magnus. Plutselig banket det på døren, og en skarp stemme ropte at det var politi. Situasjonen eskalerte raskt. Magnus grep en U.S.-karabin og en pistol som han bar i beltet. Uten å ta seg tid til å ta på skoene, kastet han seg ut gjennom døren iført kun sokker, og ble møtt av det skarpe lyset fra to stavlykter.

US karabinen som nå oppbevares på Ustvedthuset.

Skuddvekslingen

Umiddelbart ble det åpnet ild, men Magnus ble ikke truffet. I et forsøk på å svare på angrepet, gikk han ned i knestående 10-15 meter fra hytta og forsøkte å skyte mot lyktene. Til hans store sjokk hadde magasinet falt ut av karabinen, og ingen patroner fulgte med ladegrepet. De tre politibetjentene åpnet ild mot lyden, og Magnus ble truffet. Kula streifet høyre hånd, gikk på skrå gjennom høyre kne og ut på baksiden av låret. Til tross for skadene, trakk Magnus pistolen og tømte magasinet mot lyktene.

2025.03.22 80-årsmarkering av hendelsen ved Vasshagan. US karabinen. Foto Grunde/Christian.

US karabinen som nå oppbevares på Ustvedthuset.

Flukten

Magnus innså at hans eneste mulighet var å ta seg inn i skogen. Det skadde kneet bar ham ikke, og han måtte krype og åle seg inn i nærmeste kratt. Politibetjentene klarte ikke å følge sporet hans, og Magnus klarte å komme seg unna. Han hadde slept med seg den ubrukelige karabinen, men slengte den inn i de nærmeste buskene. Magnus overlevde både skuddvekslingen og krigen.

Funnet av karabinen

På en vårdag, søndag 25. april 2015, var eieren av gården Sørli, Monika Hansen, ute i skogen sammen med sin bror Rune og nevøen Mats Christian. Sørli gård ligger nordvest for myra der avsnittshytta lå under krigen. Ved en bjørkerotvelt la de merke til noe som stakk fram – en geværpipe. De kontaktet Ski Historielag, og en kontroll på stedet avdekket tydelige rester etter en U.S.-karabin. Karabinen bar preg av å ha ligget ute i naturen i lang tid.

Jan Henrik Heiberg Magnus

Koblingen til 1945

Ved gjennomgang av beskrivelsen og Magnus sin rapport etter skuddvekslingen ved avsnittshytta i 1945, kunne det fastslås at dette måtte være restene etter karabinen som Jan Heiberg Magnus dro med seg inn i skogen den skjebnesvangre dagen. Funnet bekrefter ikke bare Magnus' dramatiske flukt, men gir også et håndgripelig minne fra en viktig del av lokalhistorien.

2025.03.22 80-årsmarkering av hendelsen ved Vasshagan. Andreas Brevik forteller om Jan Magnus. Foto Grunde/Christian.

Andreas Brevik delte flere minner om Jan Magnus

Minneord og familiehistorier

På minnemarkeringen den 22. mars 2025 fortalte Karl Olaf Løkenhagen om den dramatiske hendelsen og leste rapporten skrevet av Jan Heiberg Magnus. Andreas Brevik, svigersønn til Jan Heiberg Magnus, fortalte om personen bak navnet. Jan Henrik Heiberg Magnus, kjent som Jan Heiberg Magnus til sine nærmeste og som Jan Magnus i resultatlistene, hadde en rik og variert historie som familien delte.

Jan Henrik som friidrettsutøver

Jan Henrik, født i 1915, var en meget god friidrettsutøver før krigen. Han var en sprinter av rang, med imponerende tider som 11,1 sekunder på 100 meter og 49,8 sekunder på 400 meter, ifølge friidrettsforbundets statistikk. Disse tidene står seg godt selv i dag og viser hvilken talentfull utøver han var. Dessverre førte krigen til at Jan Henrik gikk glipp av det som kunne blitt hans beste år som idrettsutøver.

Andreas Brevik delte flere minner om Jan Henrik

Familie og personlige minner

Andreas Brevik delte flere minner om Jan Henrik, som fremhevet hans personlighet og det liv han levde. Familien har mange gode historier om Jan, og hans prestasjoner både på og utenfor banen har satt dype spor. Jan var kjent for sin styrke, sitt mot og sin dedikasjon, både som idrettsutøver og som motstandsmann under krigen.

Oppsummering

80-årsmarkeringen av hendelsen ved Vasshagan var en hyllest til Jan Henrik Heiberg Magnus, en mann som viste ekstraordinært mot under krigen og som også hadde en bemerkelsesverdig karriere som friidrettsutøver. Gjennom historier, bilder og film har vi fått et innblikk i hans liv og hans betydning for både familien og samfunnet. Denne markeringen har bidratt til å bevare minnene om Jan Henrik Heiberg Magnus levende, og hans historie vil fortsette å inspirere kommende generasjoner. Filmene kan sees på Ski Historielags Facebook-side.

Alle bilder er hentet fra Grunde Vale sine artikler om hendelsen på Facebook.