Minnesteinen ved Ski middelalderkirke
Etter frigjøringen av Norge i mai 1945 ble det holdt festgudstjeneste i Ski middelalderkirke. På hjemveien etter gudstjenesten ble daværende ordfører Hartvig Svendsen og Dr. Lorentz Chr. Eger enige om at det burde arbeides for å reise en bautastein til minne om de fra Ski som under krigen hadde mistet sitt liv på grunn av krigshandlinger. De fikk så satt ned en bautakomité bestående av: Dr. Eger (formann), fru Klara Solheim og landbruksskolebestyrer Dietrichson.
Herredstyret bevilget i 1946 2000 kroner til reising av en bauta/minnestein, og et opprop til foreninger og institusjoner i bygda, om også å gi et bidrag, innbrakte 7000 kroner.
Bautakomitéen anmodet blant annet billedhoggerinne frøken Anne Grimdalen om å lage utkast til et monument, men det ville bli for dyrt. Komitéen bestemte seg derfor for å få fatt i en naturstein, som kunne være skikket til å bli et varig minne. Etter en del undersøkelser lyktes det å finne en passende stein i utmarken i Tallaksrud skog, og det er denne steinen som står ved Ski middelalderkirke i dag. Steinen var kommet til Ski fra Grefsenkollen i Oslo for 11–12000 år siden, båret frem av isbreen på den tiden. Et firma i Oslo fikk oppgaven å sette kolossen på plass. Folk fra bygda støpte fundamentet, og hogg inn de opprinnelige 14 navnene på minnesteinen.
Bautaavdukningen fant sted fredag kveld 7. mai 1948, og Østlandets Blad skrev blant annet følgende 10. mai 1948:
Bautaavdukingen ved Ski kirkegård fredag aften ble en vakker og uforglemmelig minnestund for dem som var til stede. Og det var mange. 5–600 mennesker var samlet rundt omkring og innenfor kirkegårdsmurene. Flaggene i Skibyen og ellers overalt i bygda var heist til topps fra tidligste morgenstund av. Naturen selv var kledd i sitt vakreste skrud med nyutsprunget lauv, med blank himmel og med tindrende sommersol. Det var rene folkevandringen på Kirkevegen og derfor meget vanskelig å forsere seg frem for dem som tilsynelatende hadde det travelt og åket seg oppover med bil. Det meste som manglet for å gjøre høytidsstunden helt ut fulltonende var klokkeklangen fra kirketårnet. Men det er ikke så greit å huske på alt.
Sjefen for artilleriregiment nr. 1, oberst Sverre Refsum, foretok avsløringen av bautasteinen. I sin tale sa han blant annet:
«Den sten jeg har fått den ære å avsløre, er reist til minne om krigens ofre fra denne bygd. Det er i alt 14 personer, nemlig: Ivar Herrestvedt, Alf Strøm, Kai (Karl Theodor) Jacobsen, Odd Harry Meyer Olsen, Westye Foss Sørensen, Bjørn Eriksen, Sverre Per Terjesen, Martin Hjelmen, Jon Hansen Gjevik, Anton Knudsen, Ragna Knudsen, Rolf Knudsen, Finn Knuden og Ingulv Gjerde.»
Fire navn er kommet til senere: Nils Adelstein Nilsen (19??), Adolf Sørlie (2019), Ragnar Andersen (2019) og Lorenz Helge Aarnæs (2019).
Etter avsløringen overleverte bautakomitéens formann, Dr. Eger, minnesmerket til Ski kommune ved dens ordfører Kr. Tronsen. I overleveringen sa Dr. Eger blant annet at minnesteinen skal være et varig minne om dem som ofret sine liv, og den skal være en spore for oss andre som lever igjen til også å gjøre vår plikt for fedrelandet når farens stund er inne.
Ordfører Tronsen mottok minnesteinen, og sa blant annet (sitat fra Østlandets Blad): «Idet Ski kommune herved overtar denne minnesteinen skal det være oss en kjær plikt å ta ansvaret for at steinen og stedet blir vernet om, slik at det kan sies at vi holdt deres minne høyt i ære.»
Les mer: Østlandets Blad 1948.