Follo barne- og ungdomsskole er en interkommunal skole for elever med sammensatte lærevansker og behov for tilpasset opplæring. Skolen lå opprinnelig i St. Hansveien i Ski før den ble flyttet til Langhus i nybygg der. Driften av skolen er en fellesoppgave for de syv samarbeidende kommunene i Follo, Enebakk, Frogn, Nesodden, Oppegård, Ski, Vestby og Ås.
Skolen sto ferdig høsten 1969 og ble tatt i bruk som en spesialskole for barnetrinnet med kapasitet til 60 elever. Allerede året etter ble det behov for å gi undervisningstilbud også til ungdomsskoleelever. Elevene fikk oppleve et lite og oversiktlig miljø med små klasser, tett lærerdekning og ikke minst fellesskap og vennskap med jevnaldrende. En av skolens viktigste oppgaver var og er å gjøre elevene trygge, å gi dem selvtillit og tro på eget verd. Hovedmålet er best mulig livskompetanse for den enkelte ut fra evner og forutsetninger.
Elevtallet økte jevnt og på 1970-tallet var det 80-90 elever på skolen. Det ble behov for utvidelse, og i 1984-1986 ble det satt opp et nytt bygg med plass til personalrom, kontorer, Formings- og musikkrom og en etterlengtet gymnastikksal. Den opprinnelige bygningen ble oppgradert og fikk også et fint heimekunnskapsrom.
Uteområdet var velegnet til både lek og ballspill. Om vinteren var det fint å stå på ski og ake i bakkene bak skolen. Nærheten til Ski sentrum var også viktig. Drama og musikk var populære fag, og flere flotte forestillinger gledet både elever, foreldre og lærere. Skolen var også en pioner i dataundervisning.
Det var et nært samarbeide med PPT (Pedagogisk Psykologisk Tjeneste) i de respektive kommunene, og en lærerstilling ble brukt til såkalt «Utadrettet tjeneste». Det innebar blant annet veiledning om spesialpedagogiske opplegg, metoder og materiell til skolene i kommunene.
Etter at integreringstanken og prinsippet om likeverd slo igjennom, er det få spesialskoler igjen her i landet. Skolen er nå flyttet inn i nye og tidsriktige lokaler på Langhus. Se foto av Christian Olsen.
Se mer: Kalender 2019.