Kråkstad Manufaktur
Helene Lie kjøpte eiendommen Finstad i 1929, skilt ut fra Sigtun (6/34). Her oppførte hun bolig/forretning i Stasjonsveien, og butikken fikk navnet Kråkstad Manufaktur.
Bakgrunnen for manufakturforretningen var hennes kunnskap og interesse for søm. Tidligere hadde hun leid lokaler i naboeiendommen Holmengården, hvor hun hadde en liten systue.
I manufakturen ble det solgt kjolestoff og andre tøyvarer, samt garn og knapper og annet utstyr som hørte med til kvinners hjemmesysler. Her fikk man også råd og hjelp når en ny kjole eller nytt skjørt skulle anskaffes.
Det startet som en god forretningside, men på 30-tallet og under krigen ble det lite penger blant folk, og det medførte redusert etterspørsel og dermed vareutvalg. I tiden etter krigen ble konkurransen med klesbutikkene i Ski merkbar så det var godt å ha flere ben å stå på.
Kolonialen kom i tillegg, og butikken fikk to inngangsdører, manufaktur til venstre og kolonial til høyre. Vareutvalget omfattet kolonialvarer, kjøtte og melk, brus og leker. Det var ellers populært med gaveartikler til alle aldre. Det var stor konkurranse mellom kjøpmennene i Kråkstad så allerede på 1930-tallet tok Helene i bruk vareutkjøring med bil. Dette ble etter hvert til fast fredagsutkjøring fram til 1960-tallet.
Det ble solgt egg fra egne høner. Før og under krigen var det i en del av uthuset et grisehus med plass til 3 til 4 griser. Huset ble påbygd i slutten av 1950-tallet, og butikken ble nedlagt i 1966/67.
Det var også spennende utvalg for gutta, med kinaputter og kasteknall til 17. mai, og for skoleungdommene var det godis på butikken. Helene hadde også flere «pasienter» i pensjon for Oslo kommune.
Helene Lie bodde sammen med far Otto, mor Hulda og søster Ingrid. Noen år før krigen traff Helene Asbjørn Godtfredsen, og de tok navnet Lien. På 1940-tallet flyttet mor Hulda og Ingrid til Eng gård i Kråkstad. Hulda ble hele 107 år (1870-1977) og var da Norges eldste.
Se mer: Kalender 2019.