I tiden som fulgte etter aksjonen mot avsnittshovedkvarteret på Vasshagan og razziaen i Ski, begynte et møysommelig arbeid for å samle Milorg-karene igjen, forteller Nils Otterness. Da Anton Huseby var fraværende, var han blitt beordret av avsnittsjefen til å overta stillingen som områdesjef. Sambandet klarte omsider å oppspore mange, og i løpet av et par uker var en ny kommandoplass for 111.1 etablert i nærheten av speiderhytta på Sterkerud. Befal og jegere strømmet daglig til fra sine dekningssteder. Intens og hektisk virksomhet preget den siste måneden.
Trygve Syversen forteller:
Vi opprettet en leir, "Mosquito"-leiren, oppe på en ås ikke langt fra kommandoplassen. Her kamuflerte vi teltene vi lå i, slik at de ikke kunne sees om en gikk bare et par meter unna.
Jeg fikk som oppdrag å holde styr på en fin gjeng. Vår jobb var å hente våpen og utstyr fra gjemmestedet i Helvete og da om natta. Arne Karlsrud var stifinneren vår, lommekjent som han var i marka. Det ble tunge bører å bære i mørket, ryggsekker fulle av våpen. Våpnene var innsatte med fett, og vi måtte rense/klargjøre dem. Den jobben gjorde vi om dagen.
Det var for øvrig lite hyggelige dager for min mor. Min far var tatt som gissel for Kjell og meg og kjørt til konsentrasjonsleiren på Berg. En tredje bror var rømt til Sverige. Nå var hun helt alene med 2 piker.
Her i Mosquito-leiren ble nå forberedelser gjort for å kunne møte det alle mente ville komme om ikke så lenge: Enten invasjon fra de allierte eller tysk kapitulasjon. I begge tilfelle hadde Milorg sine direktiver som skulle settes ut i livet, forteller Nils Otterness. Bildet viser minneplakett ved Mosquito-leiren. Foto Grunde Vale.
Den 8. mai 1945 kunne Milorg på landsbasis stille med 40 000 mann. Det var en meget spesiell hær. De fleste hadde sivile sportsklær med armbind sydd fast på venstre overarm. Det var ingen vanlige militære distinksjoner å se. Sjefene hadde forskjellige "stolper" for å markere sin stilling. Av våpen hadde befal og jegere geværer, karabiner og Stenguns med et og annet maskingevær. D11 stilte med 4 000 mann, avsnitt 111 med 1068 mann. Område 111.1 stilte med 338 mann. I tillegg kom områdestaben på 15 mann.
Mot Milorg stod over 350 000 tyske soldater, mange av dem elitesoldater. De holdt Festung Norwegen, den norske festning, som struttet av 2 500 kanoner i 400 fort langs norskekysten. En person av ti tilhørte okkupasjonsmakten. Hver fjerde eller femte mann i landet var tysk soldat. Ingen visste om de ville gi seg uten kamp.
Den 8. mai 1945 var et mirakel. Tyskerne kapitulerte uten kamp. Området 111.1 gikk ut av krigen uten tap i menneskeliv. Det var også et mirakel- og et eventyr.
Se mer : Follominne 1994, Milorg i Ski 1940 – 1945 av Erling Rønneberg.