Adolf Refsum startet forretningen i 1878 drev den til 1920 da sønnen Sigvald Refsum overtok. Fra 1932 til 1966 ble landhandelen drevet av hans søster Borghild Mørk før hennes sønn overtok og drev frem til 1974. Da ble gården revet til fordel for DNB-bygget.
Refsum og H. P. Bjørnstad var de første kjøpmennene i Ski sentrum. Begge hadde forretninger på vestsiden av stasjonen. Det var viktig for kjøpmennene å komme så nær stasjonen som mulig. Varene kom med toget og det fantes både post og telegraf i stasjonen. Begge kjøpmennene flytt etter hvert over til østsiden av jernbanen og nærmere stasjonen. I 1909 ble Refheim (Refsumgården) bygget rett over for stasjonen. Bjørnstad satset på folk i Ski-byen, mens Refsum var «bondehandel». Han kjøpte smør og andre produkter fra gårdene omkring, og solgt dyrefor utstyr for gårdsdrift. Refsum skaffet også hesteskyss til reisende som kom med toget til Ski. Bilde er hentet historielagets arkiv '0213-196_0018 Refsum inne i forretningen'.
Fra Follominne 1993, Slik var det den gang Ski-byen ble til av Erling Rønneberg sakser vi nedenstående.
Forholdet mellom H.P. Bjørnstad og A. Refsum kan ikke ha vært det beste. År 1901 den 17. desember var herredets formenn og representanter samlet.
"Det ble referert søknad fra H.P. Bjørnstad om for 1902 å erholde bevilling til å utskjenke lett taffeløl og husholdningsøl samt rød og hvit vin til mat fra det nyåpnede hotell i Vanaheim ved Ski stasjon.
Til kommunestyret var det samtidig fra lensmannen innsendt en klage fra A. Refsum over at folk på hotellet har drukket seg fulle.
Mot 4 stemmer ble bifalt et forslag om at Vanaheim hotell skulle gis bevilling til i 1902 å utskjenke lett taffeløl og husholdningsøl samt hvit og rød bordvin (ikke hetvin) til mat til reisende. Berusede personer må ikke serveres drikkendes vare.
Enstemmig ble besluttet: Klagen foranlediger ingen beslutning fra kommunestyrets side. Er der misligheter å påvise, må det være en sak for politiet."
I og utenfor Refsums lange uthus var det også virksomhet. Her var lager, stall og en stor sagflisbinge med isblokker fra Rullestadtjernet. Bak isbingen foregikk alt som ungdom også gjør i skjul i dag.
I bakgården sto en lang hesterekke, særlig på lørdagene. Da møttes alle bøndene her til prat, avtaler og handel. Kommunekassereren møtte også opp og innkrevde skatt fra bøndene, enkelt, greit og ubyråkratisk.
I 1919 åpnet Refsum eget bakeri i uthuset, og i 1960-årene ble det innredet fryserom med utleiebokser (fra Ski Mekk?). Det var før hjemmefryser ble vanlig.
Etter at Refsumgården eller Refheim ble revet i 1974, startet byggingen av de nye banklokalene til DnC, og i 1976 flyttet de inn i nye lokaler i krysset Jernbaneveien og Idrettsveien. Bankvirksomheten ble drevet i bygget frem til DnC ble til DNB og slått sammen med Sparebanken og virksomheten ble flyttet til Kirkeveien i det nye bygget på tomten der Kråkstad og Ski Sparebank holdt til. Jernbaneveien 4 ble tegnet av Platou arkitekter, og bygningen ble senere oppgradert i perioden 2015-2018 til slik den fremstår i 2023. Her holder brukerne som Hjemmetjenesten, Ski Tannlegesenter og No4 restaurant. DNB har flyttet tilbake i samme bygg i mindre lokaler enn tidligere. Bildet viser Jernbaneveien 4 i 2021. Foto Stig Finslo.
Se mer: Kalender 1991.
Menighetsbladet Ski og Kråkstad nr. 3 2021, Ski før og nå av Stig Finslo