Søppeltømming og søppeldeponier i Ski. Bildet viser rensedammene ved Paddetjern. Foto Grunde Vale.

Før 1940-tallet
Ingen organisert søppeltømming i kommunen – Vanlig med nedgravning på egen eiendom. Det var også lite husholdningsavfall på denne tiden, og mye spredt bebyggelse. 

1940-tallet
En spe start på organisert søppelhenting på plass, men veldig få var med på ordningen. Håndtering av søppel vokste seg etter hvert til å bli en utfordring i kommunen. Drømtorp bruk tilbød både private og bedrifter at de kunne levere søppel dit. Men ingen transporttilbud av søppel. 

1949
Finstadgropa (et grustak bak Folkets hus) ble vedtatt av kommunen som foreløpig søppelplass fram til 1. juli 1950. For grunt og for liten plass til å bli permanent søppeldynge. Bare kommunens søppelbiler fikk lov til å fylle her, ikke private. 

1951
Sigtunmyra i Kråkstad sentrum tillatt som søppelplass i 3 år. Krav at jord ble fylt over etter hvert. Fungerte i flere år. 

1955
Obligatorisk søppelhenting vedtatt. Til sammen 600 husstander med i ordningen. To mann pluss lastebil sørget for søppelhenting. Kostet husstandene kr. 25,- pr. år. Mange villaeiere nektet å være med, de gravde fortsatt ned på egen eiendom. 

Ca. 1955 – ca. 1965
Eikjol offentlige fyllplass (et eldre grustak innerst i Eikjolveien) i drift. Først privat fylling, så kommunal fyllplass etter hvert. Grus fylt over av grunneier Horgen. Mye lukt, kråker mm. Diskusjon med nabokommuner om felles søppeldeponier. Ingen løsning. 

Ukjent årstall
Hysj, hysj kommunale deponier?: To bekkedaler øst for Ski fylt opp med husholdningsavfall av kommunen. Lite publisitet. Ble dyrket mark etter at fyllingene var ferdig. Anonyme kilder. 

Ca. 1965–1970
Kommunal Søppelforbrenningsovn på Vevelstad (der Regnbuen gjenvinning ligger i dag). Aske og større avfall ble etter hvert deponert i Oksrudgropa og senere Paddetern fyllplasser. 

1966–1969
Oksrudgropa offentlig søppeldynge (i et uttømt grustak). 13 da stort og dybde mellom 3 og 5 meter. Til sammen 65.000 m3 deponert. Hovedsakelig kommunalt avfall fra private husholdninger, men også søppel fra lokal industri og småbedrifter. Det var flere langvarige branner i Oksrudgropa. Etter 2005 ble det iverksatt rensetiltak for sigevannet mot Siggerud fra den gamle fyllingen. 

1969–1982
Paddetjern offentlige fyllplass. Fyllingen lagt direkte i det idylliske skogstjernet Paddetjern. Dette ble hoveddeponiet til Ski kommune gjennom 14 år. Mottak av industriavfall og husholdningsavfall og bl.a. avfall fra kommunens årlige skrotrydding. Det var liten kontroll med avfallet, og det var mange bedrifter i området (Oppegård og Ski) som leverte usortert industriavfall til deponiets 12 da stor og 8 meter tykk fylling. Totalt tømmevolum ca. 1.000.000 m3. Deponiet ble ca. år 2000 med på listen over de 100 verste fyllingene i Norge når det gjaldt farlig avrenning. Omfattende rensetiltak med i dag 5 rensedammer mm. måtte etableres. Paddetjern drenerer til Gjersjøvassdraget som er drikkevannskilde for Oppegård. Foto Elin Svendsen Oblad.

Etter 1982
Søppel til Grønmo søppelplass og senere til REO søppelforbrenning på Klemetsrud. Det interkommunale selskapet Follo Ren etablert 1995 – der Ski kommune ble med. 

Fra 2016
Follo Ren vedtok at ROAF (Romerike avfallshåndtering) får enerett til sortering, viderebehandling og avsetning/gjenvinning av alt avfall fra husholdninger. I dag havner all søppel fra Ski på Romerike, med mellomlagring av søppel ved Fugleåsen.

Se mer: Kalender 2024.