Levering av melka til meieriet stilte etter hvert strengere krav til renslighet og effektivitet i fjøset. Renholdet og utnyttingen av gjødsla ble enklere ved bruk av torv i bås og møkkarenne, for å suge opp den flytende lanna (urin).
Østlandets Blad hadde 27.01.1941 en notis om at Kristian Karlsen hadde sagt opp sin stilling etter 19 års arbeid for Ski Torvstrølag. Styret bestod den gang av Thorleif Johanson, Bjarne Nore og Lars Bjertnæs.
Hebekkmåsan
Det første torvstrølaget i Akershus ble stiftet i 1885.
Fra 1903 hadde bønder i Nordby Torvstrølag bruksretten til torv på Hebekkmåsan. Det er torvmyra som ligger syd for Radiostasjonen. Om høsten ble torva stukket, det vil si skåret ut i rektangulære blokker med en skarpslipt spade. Den lå utover på bakken vinteren over og ble om våren rauket, stilt på høykant for tørking og senere båret inn i luftige torvhytter. På vinterføre ble torva kjørt hjem til gården. Der ble den kjørt gjennom en torvstrøriver og brukt som strø i fjøset for å holde på fuktigheten i husdyrgjødselen.
Overgangen fra husdyrhold til kornproduksjon og andre driftsformer førte til synkende etterspørsel i 1950- og 60-årene. Driften ble innstilt og torvhyttene forfalt eller blåste overende og råtnet bort. De gjorde likevel nytte for seg. Når vårsola begynte å tære på snøen ved påsketider, pleide turfolk å sole seg på hyttetakene. Derfor ble Hebekkmåsan populært kalt Fattigmanns-Finse. Stien som går øst/ vest parallelt med veien til Bollerudåsen, krysses på 8-9 steder av dype dreneringsgrøfter som leder vann ut av myra. Barna som ferdes der kaller disse for ”hoppebekkene”, og de er populære som leke- og hinderløype. De fleste av disse grøftene ender i Blåveisbekken som nå kun er synlig noen hundre meter før den går i rør sydøstover, under Myrsletta mot nedre Hebekk. Bildet er tatt ca 1947.
Se mer: Kalender 1997.
Noen torvmoser i Ski:
- Hebekkmåsan
- Glennemåsan og Bjerkemåsan. Kråkstad-bønder sør i bygda hadde et torvstrølag med rettigheter både på Glennemåsan og Bjerkemåsan. Bjerke Torvstrølag ble stiftet vinteren 1938 med Ludvig Nordby som formann, og driften kom i gang allerede samme sommer. Torv var ettertraktet som strø i fjøset da kravet til renhold og kvalitet på melka etter hvert ble større. Torv gjorde det også enklere å håndtere gjødsla. Torvdriften her opphørte i 1954. Se mer: Glimt fra bygdemiljøet s162-165 Torvstikking - torvstrølag Av Svein B Lie
- Skisengmåsan
- Herustimåsan med arbeider Christian Karlsen. Ski Torvstrøselskap ble stiftet i 1898 og administrerte driften her fram til 1970.
- Lunnermåsan
- Breimåsan
Se mer: Glimt fra bygdemiljøet s162-165 Torvstikking - torvstrølag av Svein B Lie