H. P. Bjørnstad og Refsum var de første kjøpmennene i Ski sentrum og etablerte seg først på vestsiden av jernbanen. Omkring 1896 flyttet Bjørnstad til østsiden av jernbanen og rett overfor jernbanegrinda. Der bygde han dragevillaen Vanaheim.
Bjørnstad bygde et helt lite kompleks rundt Vanaheim. Blant annet et stabburlignende uthus, der Elise Brække senere åpnet manufaktur. I et stallignende uthus ble det senere plass til et skomakerverksted, H.P. Bjørnstads bakeri og kontor og lager for Ski Elverk. Senere startet Ski Elektriske forretning her. Familien bodde i andre etasje.
Bjørnstads forretning ble først overtatt av Låhne, senere av Hans.M. Hansen og i 1946 av Arne Ulmo. Han flyttet over til Fasaden da den sto ferdig i 60-årene.
Ski Apotek ble åpnet i 1907 i den sydlige delen av Vanaheim. Apoteket flyttet til gården Rutheim i 1933 og lokalet ble overtatt av frøken Agnes Andersen fra Holstad, som drev kafé og pensjonat der.
Stabburet ble ombygd til forretningslokaler i 1930 og her drev Elise Brække drev manufakturforretning i mange år.Fra menighetsbladet og Stig Finslo sakser vi følgende.
Norrønt navn
Navnet Vanaheim ble hentet fra norrøn mytologi. Vanene var av gudeslekt og rådde over grøde og rikdom. Og at det pulserte og ble skapt verdier på tomten, var det ingen tvil om.
Hovedbygget Vanaheim, det vil si det bygget som de fleste husker som Pålle, var gedigent, og her var det hotell, serveringssted, landhandel og to leiligheter. Etter vert kom også Ski apotek inn i dette bygget. Og de siste årene det eksisterte, var det ulike virksomheter som brukte loalet på nordsiden av bygget. Kolonialhandelen skiftet eier flere ganger. Fra 1946 til det nye sentrumsbygget sto ferdig, var det Arne Ulmo som drev butikken.
Stor aktivitet
I stallen ble det raskt betydelig aktivitet med bakeri, kontorer, bolig, lager og utsalg for Ski Elektriske. I det usedvanlig store stabburet ble det gjort betydelige oppgraderinger før Elise Brække flyttet inn i bygningen i 1930. Hun kom fra Tomter til Ski i 1926 og ble raskt kjent som en unik skaper av dameklær. Hun giftet seg med tekstilselgeren Kåre Levin i 1928, og sammen flyttet de forretningen inn i stabburet i 1930. Det ble butikk med systue og opptil 25 personer i arbeid.
Pålle
Kåre Levin markerte seg rast som en utvikler og foregangsmann i Ski. Han ivret for utbygging av Ski slik vi er blitt kjent med byen. Han kjøpte opp hele Vanaheimområdet i 1938 og snart ble restauranten og vannhullet Pålle etablert. Navnet fikk stedet etter Elise Brække/Kåre Levins sønn Pål – pålle (vin).
Stedet ble et sentralt møtested og sosialt treffpunkt i Ski (selv om Ski restaurant («Bussen») kom i Løkkegården). Samlet ble det servert alkohol i Vanaheimbygget i 83 år, stedet fikk skjenkebevilling av herredsstyret i 1900. Det skjedde under 2. gangs behandling da et betydelig mindretall stemte imot. Vanaheim og Pålle var attraktivt for alle generasjoner, både som spise- og drikkested.
Slutten
Vanaheim-eiendommen endret seg gradvis – både stallen og stabburet måtte vike plassen for det nye sentrumsbygget som ble reist i perioden 1960-1964. Elise Brække flyttet for sin del inn i nybyggets nordvestlige hjørne, mens Ski Elektriske flyttet inn i nabolokalet på fasadesiden. ålle ble imidlertid aldri flyttet og gjenoppsto ikke på nytt etter at Vanaheim ble revet i 1983.
Se mer: Kalender 1994, 1996 og 2015.
Menighetsbladet for Ski og Kråkstad 2024 nr 3.
Ansvarlig redaktør
Arne Tungen
Postadresse
Waldemarhøyveien 13
1400 Ski
Besøksadresse
Waldemarhøyveien 13
1400 Ski