Tur til Indre Østfold og Haldenvassdraget

 

Denne turen krever påmelding.

Vi møtes for felles avreise fra P-plass nedenfor Waldemarhøy kl. 10. Vi kjører samlet til Ørje Fort. Fortene ble anlagt i 1902-03 for å dekke mellomriksveien, i dag E18, over Ørje som var den viktigste innfartsåren fra Sverige. De inngår i grensefestningene, som skulle fungere som en buffer hvis svenskene angrep landet. Fortene var i sin tid oppsatt med 1300 mann og ansett som moderne og beskyttet av piggtrådsperringer og skyttergraver. Etter besøket på Ørje Fort går vi til Haldenvassdragets Kanalmuseum som ligger rett ved Haldenkanalen og Ørje sluser. Museet holder til i det gamle tresliperiet på Ørje Brug og formidler kunnskap om tømmerfløtingen og det biologiske mangfoldet i Haldenvassdraget. Her kan man og se «Dronningen av Haldenkanalen» DS Turisten. Båten var i aktiv tjeneste fra 1887 til 1963, og båten ble senket i Femsjøen i 1967. Båten ble lokalisert i 1994 og senere hevet og restaurert, og er nå i bruk i kanalen. Etter museet drar vi videre til Brekke sluser. Haldenkanalen har tre sluseanlegg med en total løfte høyde på 39 meter. Den største attraksjonen langs vassdraget, og et populært turistmål, er Brekke sluser. Med sin løfte høyde på 26,6 meter, fordelt på fire sluse kamre, er Brekke Europas høyeste sluseanlegg. Ved siden av sluseanlegget ligger Brekke Kraftstasjon. Vi besøker også Strømsfoss sluser og Strømsfoss bygdemølle på denne turen.

Vi spiser lunsj på en cafe underveis.

Er det interesse for overnatting langs ruta, så hadde det vært hyggelig om vi får til det. Da kan vi dra innom den gamle bilkirkegården i Båstnäs, 8. km sør for Töcksfors, søndagen, samt kombinere det med svenskehandel.

Send en epost til Marianne J. Myrbraaten: majoh@mattilsynet.no hvis du ønsker å være med på denne turen, samt om du vil ha overnatting fra lørdag 24. august til søndag 25. august.

mvh

Tur- og opplevelses komiteen

Detaljer

Dato lørdag 24. august 2024
Kalender Åpen kalender

Sted

Navn Waldemarhøy
Adresse
Waldemarhøyveien 13
1400 Ski